May 2019
M T W T F S S
« Apr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Important dates

    No events to show

Poziv na sudjelovanje

Program Ljetne škole o staroj knjizi polazi od pretpostavke da je u Hrvatskoj, ali i u europskim zemljama, potreba za bibliografskom kontrolom i organizacijom te upravljanjem zbirkama stare knjige ponovno u središtu zanimanja znanstvenika i stručnjaka iz baštinskih ustanova. To je zanimanje nesumnjivo potaknuto mogućnostima koje pruža internetska tehnologija, kao i novim teorijskim sagledavanjima i konceptualnim modelima organizacije bibliografskih podataka kao temelja za razvoj informacijskih sustava u odnosu na modeliranje i prikazivanje tako strukturiranih podataka korisnicima. Pritom se ne smije zanemariti činjenica da u hrvatskim knjižnicama, arhivima i muzejima postoji izuzetno velik broj neobrađene stare građe, dok su mnoge zbirke neregistrirane i u potpunosti neobrađene.

Glavni je cilj Ljetne škole o staroj knjizi pridonijeti poznavanju i razumijevanju najnovijih dostignuća u teoriji i rezultatima istraživanja u područjima: povijesne metode i epistemologija - nova kulturna povijest, pozicioniranje bibliografskih istraživanja prema arhivističkima, stara knjiga kao predmet istraživanja i bibliografija, analiza teksta stare knjige, novi konceptualni modeli bibliografskih i autoriziranih podataka te opisa na razini zbirke, očuvanje stare građe i odnos prema arhivističkom kontekstu, upravljanje zbirkama stare knjige uz primjenu suvremenih postupaka digitalizacije i upoznavanje sa suvremenom tehnologijom i metodologijom restauracije rukopisne građe.

Ljetna škola o staroj knjizi izravno je povezana s programom poslijediplomskog (doktorskog) studija Društvo znanja i prijenos informacija Odjela za knjižničarstvo Sveučilišta u Zadru u izvedbi kojega sudjeluju Sveučilište J. J. Strossmayer u Osijeku, Filozofski fakultet, Odsjek za informacijske znanosti, Sveučilište u Ljubljani, Filozofska fakulteta, Oddelek za bibliotekarstvo informacijsko znanost in knjigarstvo, Ljubljana, Slovenija, Sveučilište Rutgers, Sveučilišni odjel za komunikologiju, informacijske i knjižnične studije, New Brunswick, NJ, SAD i Sveučilište u Kaliforniji Los Angeles, Sveučilišni odjel za edukaciju i informacijske studije, Los Angeles, SAD. Također je svojom temom, metodološkim pristupom i očekivanim rezultatima škola povezana sa znanstveno-istraživačkim projektom: Hrvatska pisana baština: teorijske i tehnološke pretpostavke organizacije i zaštite Odjela za knjižničarstvo Sveučilišta u Zadru i godišnjim seminarima Arhivi, knjižnice, muzeji: mogućnosti suradnje u okruženju globalne informacijske infrastrukture. Ljetnu školu podržava Poslijediplomski doktorski studij medievistike Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu zbog srodnosti tema i poticanja interdisciplinarnosti.

Ljetna škola o staroj knjizi zamišljena je kao kombinacija predavanja i grupnog rada s polaznicima, uz dvije radionice i prezentaciju.

Očekuje se da će glavni rezultat Ljetne škole o staroj knjizi biti produbljenje znanja o suvremenim domaćim i međunarodnim znanstveno-istraživačkim metodama, rezultatima istraživanja i modelima organizacije informacija iz područja stare knjige. Također se očekuje da će studenti izraditi seminarski rad na izabranu temu koja će im moći poslužiti kao osnova za izradu sinopsisa doktorske disertacije ili kao osnova za objavljivanje. Budući da će u Ljetnoj školi o staroj knjizi sudjelovati ugledni profesori i stručnjaci, polaznici će se moći neposredno upoznati s njihovim istraživačkim temama i projektima te u osobnom kontaktu profilirati svoje interese ili istraživanja. Predviđa se izdavanje zbornika radova u kojem će biti objavljeni radovi predavača i prihvaćeni seminarski radovi studenata.

Ljetna škola o staroj knjizi namijenjena je doktorandima i postdoktorandima iz područja povijesti knjige, knjižničnih i informacijskih znanosti, arhivističkih i povijesnih znanosti te interdisciplinarnih studija o kulturnoj i znanstvenoj baštini. Također će se ponuditi sveučilišnom nastavnom osoblju te stručnjacima i istraživačima u knjižnicama, arhivima i srodnim baštinskim ustanovama.

Sudionici Ljetne škole o staroj knjizi bit će izabrani na temelju prijave kojoj je potrebno priložiti životopis i bibliografiju. Prijavu za sudjelovanje treba poslati najkasnije do 30. lipnja 2009.

Kotizacija: doktorski studenti* 750,00 kn; ostali 1500,00 kn

*Napomena: Studenti će se sufinancirati ukoliko se dobije zatražena financijska pomoć. Doktorski studenti programa Društvo znanja i prijenos informacija ne plaćaju kotizaciju.

Sa svim upitima, molimo obratite se Marijani Tomić mtomic@unizd.hr.

Print version