InfoDASKA 2016. Zagreb

Deveta po redu studentska konferencija infoDASKA održala se 13. i 14. svibnja u prostorima Filozofskog fakulteta u Zagrebu u organizaciji Kluba studenata informacijskih znanosti (KSIZ). Ovogodišnja tema konferencije bila je „Privatnost i zaštita podataka u informacijskim institucijama“. Sudjelovali su studenti s Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti iz Osijeka, studenti i profesori s Odsjeka za informacijske znanosti iz Zagreba te studenti s Odjela za informacijske znanosti iz Zadra. InfoDASKA osim predavanja i radionica uključuje i neformalna druženja studenata.

Sa zadarskog Odjela na konferenciju otputovalo je 11 studenata s preddiplomskog i diplomskog studija, od kojih je 9 izlagalo. Ove godine su to bili: Josipa Karadžole, Sara Lučić, Ljiljana Poljak, Jakov Vežić, Jelena Tomeljak, Jelena Šatalić Krstić, Lucija Žilić, Matea Kotarac i Mihaela Anđić. Uz studentice i studenta na predavanjima je prisustvovala i profesorica Drahomira Cupar.

Program je započeo 13. svibnja u 10:30 u konferencijskoj sali knjižnice. Svoja istraživanja s našeg Odjela predstavile su kolegice Tomeljak, Kotarac i Anđić s temom „Osvještenost studenata sveučilišta u Zadru o pravima na zaštitu privatnosti vlastitih podataka u knjižnicama“ te Karadžole i Lučić čija je tema izlaganja bila „Problem privatnosti korisnika knjižnice na primjeru djece i mladih“. Također valja spomenuti bivšeg kolegu s odjela, Antonia Paheka koji je izložio rad  „Suvremene metode i postupci zaštite digitalne građe“.

Drugi dan, kolege Poljak i Vežić tematizirali su „Sigurnost wi-fi mreža u knjižnicama i privatnost korisnika“. Pred kraj konferencije sudjelovali smo u zanimljivoj radionici koju su osmislile kolegice Žilić i Šatalić Krstić pod nazivom „Izrada informativnih letaka o sigurnoj on-line kupnji za korisnike“.

Prije samog završetka InfoDASKE i poziva na zajednički ručak, srdačno nas je pozdravio novoizabrani pročelnik odsjeka Vladimir Mateljan. Također, ovim putem zahvaljujemo se kolegama iz Zagreba na lijepom gostoprimstvu.

Sljedeća godina je naša! Naime, 2017. godine desetljeće ove konferencije održat će se upravo u Zadru.

 

Autori: M. Štelma i A. Salopek

Izvješće o sastanku Kluba studenata informacijskih znanosti Ex libris

Poštovani kolege!

U petak (4.12.2015.) održan je sastanak Kluba studenata informacijskih znanosti Ex libris. Na sastanku je sudjelovalo jedanaestero studenata našeg Odjela koji su razgovarali o projektima koje će Klub provoditi u 2016. godini.

Dogovoreni su sljedeći projekti:

  • Tjedan Harryja Pottera (održava se od 11. do 16. travnja u Gradskoj knjižnici Zadar)
  • Little Free Library (postavit će se na prostoru Novog kampusa)
  • Čitanje naglas u domu za stare i nemoćne
  • Dobrovoljno darivanje krvi
  • Volontiranje na konferencijama koje organizira Odjel za informacijske znanosti

Podsjećamo studente, ukoliko imaju ideje za nove projekte, da nam se mogu javiti putem Facebooka ili email adresa.

Ovim putem pozivamo i sve sadašnje i bivše studente, udruge i klube za Sveučilištu i šire te ostale zainteresirane za sudjelovanje u bilo kojem od gore navedenih projekata, da nas slobodno kontaktiraju.

Lijep pozdrav,

Predsjedništvo Kluba studenata informacijskih znanosti Ex libris

Radionica tradicionalnog knjigoveštva

U ponedjeljak 05. listopada u Gradskoj knjižnici Zadar, održana je radionica Tradicionalnog knjigoveštva u suradnji sa slovenskom knjižnicom Mirana Jarca Novo Mesto pod vodstvom Igora Kužnika. Na radionici su sudjelovali učenici Prirodoslovno grafičke škole Zadar kao i bivši i sadašnji studenti Odjela za informacijske znanosti u Zadru. Radionica je trajala nešto manje od dva sata te se polaznicima korak po korak objašnjavalo kako napraviti korice već postojećem knjižnom bloku. Važno je naglasiti kako je proces tradicionalnog uvezivanja knjiga koje se radi uz pomoć kista, ljepila, papira, kartona i zaglavne vrpce veoma delikatan posao, pri kojem je neophodno paziti na svaki detalj prilikom izrade kako bi konačan rezultat bio zadovoljavajući. Na radionici se koristio i čekić kako bi se zaoblio hrbat kao i papirnati mjerač za pravilnu postavu korica. Voditelj radionice bio je iznimno strpljiv kako bi polaznicima radionice objasnio proces i ukazao na moguće greške prilikom izrade. Svi polaznici radionice su kao rezultat svoj rada dobili tradicionalno uvezenu knjigu. Nakon radionice u prostorima knjižnice održana je izložba Povijesni razvoj knjigoveštva koja je posjetiteljima za cilj imala prikazati različite faze razvoja djelatnosti knjigoveštva. Na izložbi se mogla vidjeti paleta materijala, koju su upotrebljavali stari majstori knjigoveštva i koje upotrebljavamo još i danas, način vezivanja knjiga, koji upotrebljavamo od 14. stoljeća do današnjih dana, osnovna oruđa, već izrađene knjige, mape, šatulje, tuljave, albumi za fotografije, zlatne dekoracije na knjigama, gravure, klišeji, slova za duboki tisak u koži i dr.

Polaznici radionice bili su veoma zadovoljni kad su na samom kraju u rukama držali svoju prvu tradicionalno uvezenu knjigu, te bi bilo dobro da se u budućnosti ovakvih radionica održava što više kako bi oni koji nisu mogli sudjelovati imali priliku naučiti osnovne korake ovog zanimljivog zanata.

napisala Antonela Bokan

Projekt uređenja učionice 119

Na prijedlog profesorice Stričević u petak, 15. svibnja, članovi kluba Ex libris promijenili su izgled učionice 119. Bookmarkere su za potrebe projekta poklonile profesorice Stričević, Cupar i Dragija Ivanović.