Search...

Novosti


4. MEĐUNARODNI DAN ARHIVA – 9. lipnja 2012.


4. MEDUNARODNI DAN ARHIVA (INTERNATIONAL ARCHIVES DAY) 9. lipnja 2012.

Međunarodni dan arhiva prvi je put u svijetu obilježen 2008. godine, a ustanovilo ga je Međunarodno arhivsko vijeće (ICA) na dan obljetnice svojega osnivanja. Tom prilikom arhivi širom svijeta upoznaju javnost sa svojom stručnom, kulturnom, znanstvenom, upravnom i uslužnom djelatnošću, kao i s vrijednim povijesnim izvorima o kojima skrbe. U Hrvatskoj se ovaj dan obilježava po četvrti puta, a ovogodišnja tema „Fotografija kao dokument vremena“ ukazuje na kulturnu vrijednost fotografije kao dokumenta koji nadopunjuje pisane arhivske izvore i tako svjedoči o našoj prošlosti. Već je koncem 19. stoljeća uočeno da se fotografija može promatrati kao vrijedan dokument, ali istodobno i kao umjetnost, no tada su se njome pretežno bavili privilegirani pojedinci. Početkom 20. stoljeća zahvaljujući tehničkom razvoju i znatno usavršenoj laboratorijskoj obradi, fotografija postaje nešto masovniji medij, dok je danas svuda oko nas.

Hrvatski arhivi u povodu Međunarodnog dan arhiva tradicionalno otvaraju svoja vrata javnosti organizacijom izložbi, predavanja, radionica, stručnih skupova, promocijama knjiga te drugim promotivnim aktivnostima. Obilježavajući ovaj dan hrvatska arhivska zajednica želi potaknuti i razviti svijest javnosti o važnosti zaštite nacionalne pisane baštine te o arhivskom gradivu kao jedinstvenom spomeničkom blagu koje nas uvijek iznova oplemenjuje i uči istinskim vrijednostima.

(Iz medijskog priopćenja)

Hrvatski arhivi obilježavaju Međunarodni dan arhiva tijekom mjeseca lipnja. Program manifestacije možete pronaći na stranicama Hrvatskog državnog arhiva: