Search...

Studentska praksa


Studentska praksa – CROSBI, HRČAK, Šestar, Tko=Tko itd.


Pozivaju se studenti koji žele odraditi praksu online, administrirajući jedan od informacijskih servisa:

da se jave na mdragija@unizd.hr i jadranka.stojanovski@irb.hr.

Za obavljanje prakse neophodno je imati računalo povezano na Internet, s ažurnim antivirus programom. Studenti rade unaprijed dogovorenom dinamikom, u vrijeme koje im najbolje odgovara, tijekom prakse detaljno evidentiraju sve obavljene poslove (popis znanstvenika, radova, projekata i sl.) i satnicu, a na kraju svog angažmana izrađuju dnevnik prakse prema uputama za izradu dnevnika prakse. Dnevnik prakse potrebno je dostaviti mentorici najmanje dva tjedna prije roka za predaju. Preporuča se da se jave studenti s osnovnim poznavanjem rada računala, vještinama pretraživanja mrežnog prostora i dobrim komunikacijskim sposobnostima. Također je kod ovakve vrste posla vrlo važna preciznost, točnost, te odgovarajuća razina informacijske pismenosti. Za CROSBI je neophodno da su studenti već položili katalogizaciju. Tijekom obavljanja prakse studenti su obavezni jednom u dva tjedna sudjelovati u video (audio) komunikaciji putem alata za konferencijske pozive (npr. Skype) u dogovoreno vrijeme. Također su studenti obavezni svaka dva tjedna dostaviti emailom tekucu evidenciju obavljenih poslova i satnice. Za studente koji neće sudjelovati u video (audio) komunikaciji i dostavljati evidenciju smatrat će se da su odustali od obavljanja prakse. Tijekom obavljanja prakse očekuje se minimalni angažman od 5 sati tjedno.

Opis poslova: Hrvatska znanstvena bibliografija CROSBI – odgovaranje na poruke pristigle na helpdesk, ispravljanje netočnih podataka (kontrola iz kataloga knjižnica, web stranica izdavača i sl.), kategorizacija radova, dodavanje poveznica na cjelovite tekstove radova, dodavanje cjelovitih tekstova radova uz bibliografske zapise… Tko je tko u znanosti u Hrvatskoj – odgovaranje na poruke pristigle na helpdesk, unos podataka za nove znanstvenike, nadopunjavanje podataka za postojeće znanstvenike, unos podataka za poznatije znanstvenike (ravnatelje, dekane, rektore i sl.). Podaci se unose uglavnom iz raspolozivih podataka u mreznom prostoru. Nakon unosa ili azuriranja postojecih podataka obavjestava se znanstvenika i salje mu se osobni login i pass, te nadzire njegova/njezina buduca (ne)aktivnost. Portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa u otvorenom pristupu HRČAK – komunikacija s uredništvima, kontrola ažurnosti podataka, usporedba s postojećim podacima na mrežnim stranicama časopisa, iz kataloga i sl., izrada različitih statističkih prikaza Centar za online baze podataka – ažuriranje stranica, poveznica, podataka o bazama podataka, materijala za učenje i sl. Repozitorij znanstvene opreme Šestar – unos podataka o znanstvenim instrumentima.

Zainteresirani studenti molim da se jave (kolegici zaduženoj za obavljanje prakse) – ime, prezime i email adresa biti će stavljeni naknadno.

Hrvatska znanstvena bibliografija CROSBI

Hrvatska znanstvena bibliografija CROSBI

Portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa HRČAK

Portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa HRČAK

Tko je tko u znanosti u Hrvatskoj

Tko je tko u znanosti u Hrvatskoj


Centar za online baze podataka

Centar za online baze podataka

Šestar: baza podataka instrumenata za znanstvena istraživanja

Šestar: baza podataka instrumenata za znanstvena istraživanja